Friday, February 27, 2009

kursus pengurusan islam

Alhamdulillah, saya telah berjaya menamatkan kursus pertama anjuran KPT bagi tahun ni. 4 hari dah lepas. Tinggal lagi 3 hari untuk mencukupkan syarat wajib 7 hari kursus setahun (Baru saya tahu salah satu tanggungjawab sebagai kakitangan kerajaan ni).

Kursus yang diuruskan oleh Fitrah Power ni bermula Isnin lepas dan berakhir semalam. Keseluruhannya, saya tak berapa dapat jumpa tazkirah dan tarbiah yang saya cari-cari sejak bekerja. Kerana pengisian keseluruhannya hanya motivasi pengurusan yang biasa.

Saya sudah usulkan supaya program berkenaan Islam diadakan lagi, mungkin dengan tajuk dan tema yang lebih dapat mendekatkan diri dengan Tuhan dengan mengenali agamanya.

Apapun, saya bersyukur terpilih dan ia memang menarik. Sebab utama ia jadi menarik:

  1. Dapat bertemu dengan Ustaz Ahmad Shukri Yusoff, 'artis' Halaqah TV9.
  2. Dapat satu kumpulan dengan Shauqi Devotees.
  3. Dapat berkenalan dengan Kak Sal (juga dari Politeknik Port Dickson) yang serupa macam saya; pencari program seumpama ini dan juga kipas-susah-mati nasyid!

Sesi Ustaz Shukri adalah pada Selasa pagi. Apabila dapat lihat orang yang selalu kita tonton di kaca televisyen saja ni, memang rasa macam tak percaya dapat lihat 'live'! Sebelum ni pernah berpeluang jumpa Ustaz Zawawi. Kali ni dapat pula jumpa 'kembar' beliau. Memang sangat best!

Shauqi? Memang adalah perkara yang sangat tak disangka-sangka. Belum putus rupanya rezeki saya untuk terus minat pada nasyid ni.

Dapat 1 kursus dengan dia pun dah kira bertuah, apatah lagi dapat satu kumpulan! Rasa teruja yang mendadak. Jika kalian kenal saya, maka kalian tak akan hairan. Saya memang sangat minat nasyid dan semua yang berkaitan dengannya sejak di sekolah lagi. Malah aktif dengan aktiviti bersama munsyeed dan persatuan-persatuan yang ada semasa belajar di UIA.

Cuma, sejak bekerja, saya memang dah lama tinggalkan berita tentang nasyid, kecuali jika keluar di Melodi. Satu, sebab tak ada geng sefikrah. Dua, sebab dah tinggal jauh dari Kuala Lumpur yang jadi pusat segala aktiviti. Dah setahun juga saya menyepi. Forum-forum yang memang saya daftar semua tu pun memang tak aktif.

Jika saya beritahu Shauqi yang saya ni kipas-susah-mati nasyid, dia pun mungkin kurang percaya. Sebab soalan pertama saya pada dia ialah, "Awak belajar mana dulu? Sebab muka macam pernah nampak."

Hahaha, pernah nampak??! Hailah Mira, dia kan artis nasyid, patutnya kau kenallah dia!

Saya yang masa tu memang tak teringat dah pasal artis-artis nasyid ni melainkan lagu-lagu mereka saja memang sangat blurr. Saya langsung tak ingat Shauqi tu siapa walau dah diberitahu nama. Bila dia beritahu yang dia graduan UKM, saya terus capai telefon bimbit, mesej Muhammad, ahli kumpulan Devotees yang pernah belajar di UKM juga.

"Mad, Shauqi tu UKM juga ke?"

Dia balas, "A'ah, kenapa?"

"Oh, betullah. Ni kursus sekali dengan dia. Ingat-ingat lupa mukanya. Dah jadi ustaz ye dia sekarang?"

Dia jawab, "A'ah, saya baru lepas call dia, dia memang tengah kursus. Betullah tu."

Adui, jatuh kredibiliti saya sebagai kipas-susah-mati. Macam manalah boleh tak perasan...

Shauqi, kami lantik jadi ketua kumpulan kami. Kumpulan CERIA dengan sorakkan "Senyum Selalu". Sepanjang kursus, saya memang berdebar. Artis ada berdekatan, kan? Cubalah kalian tukar nama Shauqi dengan nama artis lain yang kalian minat. Faham tak macam mana rasanya?

Untuk poin yang ketiga, memang beri saya ceria yang berpanjangan. Kak Sal memang serupa dengan saya. Fikrah nasyid dan pencarian kami sama. Rindunya saya untuk berkongsi cerita mengenai perkembangan nasyid negara. Memang dah sangat lama saya tak berbual begitu. Yang terakhir mungkinlah dengan Azwan, teman di syarikat lama. Tapi dia pun taklah minat sangat, cuma bolehlah kalau nak dengar.

Yang benar-benar terakhir, siapa lagi jika bukan Along dan Dalela. Rindukan kalian... Jikalah kalian ada bersama saya ketika itu, memanglah saya sangat bahagia. Serupa masa kita berkenalan dengan Amar di UIA dulu...

Kak Sal pun kata dia tak ada geng jika nak manapak ke KL untuk sebarang konsert atau aktiviti nasyid. Sekarang, dah ada lah!

Saya memang tak sabar menanti hari butang hijau saya. Hari yang boleh buat saya kembali hidup!

No comments: