Tuesday, November 10, 2009

derma darah kedua @ poli

Alhamdulillah, selamat derma darah buat kesekian kalinya. Tulis pasal ni lagi bukan bertujuan nak riak, tapi nak beritahu orang ramai yang masih 'Saya takut jarum' untuk jadikan saya sebagai contoh. Nak takut apa? Semua tu mainan minda saja. Bukan sakit pun.

Abang ngah, ayat di atas ditujukan kepada anda :p Abang long, harap tak lepaskan peluang Khamis ni ;)

Sebab dah banyak kali tulis pengalaman derma darah (rasanya setiap kali mesti ada catatan pasal ni), kali ni macam tak banyak perkara baru yang boleh dikongsi tentang pendermaan itu sendiri.

Kalau yang membaca ni pernah baca catatan-catatan lepas, saya ada sebut yang urat tangan saya ni halus dan berada di sebelah tepi. Darah mengalir pelan. Jika tak diperhati betul-betul, darah boleh berhenti mengalir, membeku dan menyebabkan saluran getah ke beg darah tu tersumbat.

Bila tu berlaku, kemungkinan besar, darah yang dah ada dalam beg tu tak dapat digunakan untuk yang memerlukan. Rugilah.

Kali ni, perkara tu hampir berlaku lagi. Mujur ada pembantu perubatan, Rosni namanya, dari Pusat Perkhidmatan Darah, Jabatan Patologi, Hospital Tuanku Ja'afar Seremban yang pakar mengendalikan kes sebegini.

Saya jadi penderma yang paling lama baring di katil, kata Suhairi dari Unit Pembangunan dan Pengurusan Fasiliti, UPPF. Dalam 45 minit juga saya mengepam, sampai kebas-kebas tangan. Kebanyakan daripada masa tu, Kak Rosni ada di sebelah, waspada jika aliran darah terberhenti. Bila berlaku, beliau pusing-pusingkan jarum yang tembusi kulit tu untuk cari balik urat bernadi.

Ngilunya tak usah nak cakap. Bukan sekejap saya terpaksa tahan. Tapi semangat tak pernah lemah.

"Bengkak tak ni nanti kak?" tanya saya berdasarkan pengalaman yang lepas-lepas apabila diperlakukan begitu.

"Taklah."

Kak Afizah dari UPPF juga yang berbaring di sebelah pun siap pada masa yang sama dengan saya yang mula derma dahulu.

Katanya mungkin sebab pengaruh kerja seharian di unit itu yang memerlukan beliau mengerah kudrat fizikal berbanding kerja sebelum ini. Sebab pengalaman derma darah lalu di tempat kerja yang lama, tempohnya tak secepat ni.

"Saya kena tukar ke Senggara juga ni, Kak Fizah." Saya berseloroh.

Ada seorang pembantu perubatan lelaki siap tanya jika saya nak teruskan. Saya cakap, teruskan saja. Biar penuh.

"Dah berapa banyak kali dah?" Tanya Mokhlis. Beliau ni jurukamera tetap saya dari Unit Pembangunan Instruksional dan Multimedia, UPIM :p

Saya unjukkan buku rekod.

"Wah! Dah banyak ni! Kenapa nak derma lagi?"

"Hobi."


peace!
Peace! Terima kasih Mok.

Hobi sejak tahun 2002. Sama macam menulis.

Saya masih dalam kiraan semester walau dah tamat belajar. Sebab saya bekerja di institusi pendidikan. Perbezaan paling ketara pengalaman derma darah saya kali ni dengan pada semester lepas iaitu pada bulan 3 lalu ialah dari segi lingkungan kenalan dan persahabatan.

8 bulan yang lalu, saya menderma seorang diri. Tanpa kenalan terutama yang berkongsi minat yang sama.

Tapi tadi, walau saya ke bangunan Hal Ehwal Pelajar (HEP) seorang diri, tapi saya jumpa ramai kenalan sejabatan yang disenangi di sana. Jika dulu gambar saya tak termasuk dalam gambar aktiviti derma darah, kali ni saya ada jurukamera sendiri pun :p

Dan yang paling seronok apabila dapat mempengaruhi seorang yang takut jarum untuk turut serta bersama, menderma buat kali pertama. Tak perlulah saya sebut nama beliau di sini. Segan pula beliau nanti.

Meriah, memang meriah. Hidup saya sangat meriah sekarang. Saya gembira.

Alhamdulillah.

1 comment:

alladiin said...

agaknya..klu nak gi derma darah.. kena lari2 dulu atas treadmill kot mira, baru laju dan lancar.. anyway.. cayalah.. brani..