Friday, October 10, 2008

pelihara amanah II

Semasa masih belajar dahulu, saya pernah menulis mengenai amanah. Sekarang saya menulis semasa telah bekerja pula.

Jika kita hayati maksud amanah, ternyata kehidupan bekerja lebih sukar daripada waktu belajar.

Semasa belajar dahulu, amanah yang paling besar yang kita tanggung ialah wang. Wang pinjaman atau biasiswa yang diamanahkan oleh yang memberi kepada kita supaya digunakan untuk kemudahan pembelajaran, bukan menonton wayang atau beli telefon bimbit.

Namun, kita masih ada waktu personal yang sangat banyak. Iaitu selain waktu kelas. Kita bebas buat apa saja.

Lain pula dengan kehidupan bekerja. Jika kita kerja makan gaji (bukan shift), 8 jam sehari kita pada hari bekerja adalah milik majikan kita. Mereka menggaji kita untuk melakukan kerja pejabat dalam tempoh tersebut. Kita sebenarnya tak boleh buat kerja peribadi atau kerja lain selain kerja syarikat.

Berat kan?

Saya menulis sekarang menggunakan masa yang diperuntukkan untuk membuat kerja pejabat. Saya menulis di pejabat. Saya menggunakan komputer dan tenaga elektrik syarikat. Saya sebenarnya tidak amanah.

Mujur majikan dah beri kelonggaran awal-awal. Kata beliau, tak mengapa untuk kami menggunakan 20 peratus daripada masa pejabat untuk kerja peribadi. Baik untuk social networking kami. Kami perlukan social networking selain bekerja. Lagi pula jika di rumah pun, bukannya kami menggunakan 100 peratus masa untuk urusan peribadi. Mungkin 20 peratus ada juga fikir hal pejabat. Jadi, ada keseimbangan di situ.

InsyaALLAH, dari segi ni saya dah terlepas daripada bebanan amanah yang tak terpikul.

[Helo, kerja di pejabat dengan internet connection? Boleh ke nak fokus pada kerja pejabat saja?]

Masih memikirkan perkara lain untuk semak diri daripada jadi tak amanah.

1 comment:

fami said...

amanah.. berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

ala kulli haal, sama2 lah kita ingat mengingatkan ya?

ada cerita di sebalik entri ni ke mira? :)