Saturday, February 27, 2010

if today was your last day

My best friend gave me the best advice
He said each day's a gift and not a given right
Leave no stone unturned, leave your fears behind
And try to take the path less traveled by
That first step you take is the longest stride


If Today Was Your Last Day, Nickelback


"Everything has its first time"

Kadangkala kita asyik menolak sesuatu yang kita tak pernah berpengalaman buat. Atau dah pernah buat, tapi atas sebab-sebab tertentu, kita tak mahu buat lagi. Sedangkan perkara itu bukanlah tidak baik malah mampu menambahkan pengalaman dan meningkatkan kemahiran dan keyakinan diri untuk berhadapan dengan sesuatu yang lebih besar.

"If today was your last day"

Secara kebetulan (atau sememangnya genre lagu-lagu Nickelback adalah berasaskan motivasi), saya dapat ilham lagi untuk bercerita setelah dengar lagu dari Nickelback: If Today Was Your Last Day.

Bagaimana jika hari ini ialah hari terakhir kita? Masihkah lagi kita akan menolak untuk melakukan perkara-perkara yang tidak pernah kita lakukan?

Bagi saya, saya tak lakukan semua yang saya lakukan dengan ingatan "hari terakhir" sebagai motivasi. Tapi saya suka nak cabar diri buat perkara-perkara baru terutamanya perkara-perkara yang sebelum ni tersenarai dalam fear factor saya.

Sebab saya fikir, setiap perkara ada pertama kalinya (sila jangan terjemah kata-kata ni untuk buat perkara yang tak baik). Jika bukan sekarang, lambat-laun saya perlu hadapi juga. Sebab tu saya suka nak umumkan batu-batu tanda (milestone) yang ingin saya capai kepada semua (rujuk laman Bukumuka saya).

Milestone yang saya tetapkan ni adalah salah satu cara berazam. Berazam bukanlah wajib untuk setiap tahun baru, tetapi yang sebenarnya untuk kita nampak apa yang kita mahu dan perlu buat selepas ini untuk menjadikan atau sekurang-kurangnya merasa diri lebih maju.

Bila kita ada rasa itu, maka kita akan jadi lebih yakin dan menghargai diri sendiri.

Oh, saya pernah jadi manusia tanpa azam (ini bukan Azzam IK09 atau nama mana-mana lelaki lain). Sebab memang tak nampak apa yang saya mahu dan perlu buat dalam satu-satu tahun. Tapi bila kita dapat menterjemah azam sebagai batu-batu tanda yang dapat buat kita rasa diri lebih berharga, itulah yang patut kita kejar.

Saya tak pernah nampak diri berdiri dan berucap di hadapan khalayak. Dulu, saya pernah ada cita-cita menjadi guru.

Seorang rakan di Tingkatan 1 (agaknya) tanya saya, "Betul ke awak nak jadi cikgu? Pembentangan pun tak suka?"

Sejak itu saya berfikiran negatif terhadap kemampuan saya menjadi guru atau tenaga pengajar yang lain. Setiap kali pembentangan di sekolah sehingga universiti adalah dalam keterpaksaan. Sama ada setelah cuba untuk buat kerja lain untuk mengelak tugas pembentangan tapi tak berjaya atau setiap ahli kumpulan perlu membentangkan sebahagian hasil kerja, atau itu adalah tugasan individu.

Seboleh-bolehnya memang dielak.

Ada jenis manusia yang memang suka bercakap di hadapan khalayak. Tidak saya.

Kenapa saya tak sukakan pembentangan? Sebab saya gugup dan tak yakin boleh bercakap dengan lancar. Saya cuma akan memalukan diri sendiri atau menghampakan ahli kumpulan yang lain.

Maknanya, persepsi negatif saya itu boleh diubah. Sebab saya bukanlah tak suka berhadapan dengan khalayak sebab saya akan pengsan!

Semasa di universiti, pembentangan tugasan tak dapat dielakkan. Begitu juga semasa pengalaman pertama menjadi pengerusi majlis untuk minggu Taaruf (di dewan besar, CAC!). Saya adalah salah seorang komiti Program Coordinator. Ahli komiti tersebut memang wajib menjadi MC untuk mana-mana slot.

Saya tak boleh buat alasan untuk lari. Walaupun bila di rostrum, memang rasa macam nak lari.

Kelmarin adalah pengalaman ketiga saya menjadi pengerusi majlis di tempat kerja sekarang. Walaupun, ia adalah kali pertama saya mempengerusikan majlis seorang diri dan kali pertama juga menjadi bidan terjun yang sangat lewat diberi tugas (petang mau majlis, pagi baru dapat permintaan!), segala tolakkan yang (jika) saya beri itu cuma alasan, dan bukannya sebab.

Bukan saya tak pernah berpengalaman mempengerusikan majlis seumpama, malah kelmarin adalah yang kedua. Cuma, adanya pasangan pengacara mengurangkan gugup sebab semuanya masih boleh dibincang bersama semasa majlis berjalan. Pasangan pengerusi melengkapi dan menutup kesilapan satu sama lain.

Tapi, jika saya beri alasan tak pernah mempengerusikan majlis tanpa pasangan, bila lagi saya akan diberi peluang latih diri berdiri sendiri?

Pengalaman di universiti dulu tak pernah pun mempengerusikan majlis berdua. Dalam Bahasa Inggeris lagi. Oh, tapi pengalaman di universiti dahulu agak mudah, sebab skrip dah disiapkan, cuma tinggal baca sahaja. Pengalaman kelmarin, saya perlu karang skrip sendiri! Apa susah, saya kan penulis :D

Satu lagi pengalaman baru saya yang serasanya memang layak untuk diketawakan: BOLING.

Baru pertama kali bermain boling di Mines semasa pertemuan semula dengan sahabat-sahabat sekelas MRSM Kuantan 21 Februari lepas. Kenapa saya tak suka boling? Adakah sebab saya kurang minat bersukan? Tapi, boling bukan macam sukan-sukan lasak dan berpeluh yang lain.

Saya tak pernah main boling sebelum itu sebab saya malu. Itu saja.

Saya malu menjadi perhatian semasa giliran saya. Mesti semua orang tengok.

Tapi sebab yang bermain pada hari itu cukup-cukup 8 orang (2 lane), dan sebab tak mau lagi menghampakan sahabat-sahabat seperti banyak kali sebelum ni (maaf ya semua yang pernah mengajak?) maka saya pun dengan rasa berdebarnya main..

Yes! Kurang 1 perkara yang saya tak pernah buat! Maknanya, dah bolehlah nak main lagi lepas ni. Bukankah ia memang meningkatkan keyakinan diri? ;)

Pertemuan semua itu bukan saja catat sejarah pertama kali main boling, tapi juga pertama kali ke Mines, pertama kali memandu sendiri dari Kuantan ke KL, dan pertama kali juga memandu dalam KL yang sangat digeruni sebelum ini.

Cuti Tahun Baru Cina yang lepas juga catat satu milestone. Pertama kali memandu (bawa adik-adik berjalan) ke East Coast Mall. Dan mengadakan pertama kali untuk mereka: tonton wayang.

Hah.. banyak sangat perkara yang masih belum dicuba dan menanti untuk dicuba. Tracking di Tanjung Tuan dah sudah. Main mainan di funfair pun dah sudah (Sila jangan gelak. Sebab realitinya, sangat ramai orang dewasa yang tak berani. Nak buat macam mana, dah besar baru berpeluang ke funfair~). Lepas ni, saya mau main 'pisang' di Teluk Kemang dan main mainan di Genting.

Tidakkah hidup menjadi lebih bermakna dengan debaran perkara pertama? ;)

And would you call those friends you never see?
Reminisce old memories?
Would you forgive your enemies?
And would you find that one you're dreaming of?
Swear up and down to God above
That you'd finally fall in love if today was your last day? - wah, ini isu lain! :D


(Iklan: Lagu yang dimaksudkan boleh didengar di sini)

No comments: