Monday, July 21, 2008

kenapa tak ramai wanita?

Minggu lepas menyaksikan penyingkiran Shah daripada barisan peserta Akademi Nasyid. Secara peribadinya, saya lebih mengharapkan Aiman yang terkeluar. Persembahannya tak sehebat peserta-peserta lain sejak dari konsert pertama lagi. Bak kata abang, suara dia tak sampai. [Muka dia macam Erwanshah ek? :p ]

Minggu kedua pula bagi Eda meneruskan perjuangan sebagai satu-satunya peserta wanita Akademi Nasyid. Alhamdulillah, beliau masih mampu bertahan. Minggu lepas para peserta main paintbnll. Mujur ada Sufiya temankan Eda main sekali.

Kenapa agaknya peserta wanita kurang dalam pertandingan ini, berbanding dengan pertandingan-pertandingan bakat seni suara yang lain? Saya terfikirkan beberapa sebab:

1. Mereka berpegang pada suara itu aurat.
2. Ramai penyanyi wanita berbakat, tetapi tak sanggup pegang tag pendakwah.
3. Juri yang memang tak berkenan wanita masuk pentandingan nasyid.
4. Memang lebih ramai lelaki yang berbakat tarannum berbanding wanita. [Tarannum dikatakan asas terpenting dalam menyampaikan lagu nasyid]

Tak pasti yang mana betul. Tapi memang tertanya-tanya. Apa pula pendapat kalian?

Saksi episod minggu lepas di sini: http://tv9.com.my/

5 comments:

fami said...

salam :)
suara perempuan adalah aurat. tapi kurang setuju dengan ur point ttg perempuan dan tag dakwah. :)

dakwah bukan saja dengan suara dan tulisan. Dakwah pun boleh dengan penampilan dan lingkup sosial. dakwah bil hal.

bak kata seorang faqih, dakwah bil hal, lebih mudah menyentuh hati manusia bila kena caranya. :)

mungkin perempuan lebih mudah menggunakan dakwah bil hal ini. sekadar pendapat :)

mira said...

u should read more on suara perempuan aurat. suara perempuan bukan aurat selagi tidak dilenggokkan sehingga menimbulkan penyakit hati lelaki.

jika asas pun dah dihukum begiu, jadi, perempuan ni tak patut bercakap langsung. jika bercakap nanti terbuka aurat.

hukum untuk setiap perkara ialah harus. ia jadi wajib, sunat, makhruh, atau haram bergantung pada keadaan.

wanita bercakap itu harus. jadi wajib untuk membetulkan apa yang tak betul. jadi sunat untuk menyampaikan kebenaran. jadi makhruh bila... [untuk diisi sendiri]? jadi haram bercakap bohong, fitnah, mengumpat atau apabila orang yang mendengar itu terpesona dan menimbulkan rasa ghairah.

menyanyi masuk mana? asalnya harus. jadi wajib untuk menyampaikan apa yang orang tak tahu. jadi sunat untuk menyampaikan kebaikan. haram bila dia sampaikan dengan lenggok dan lari dari niat asal. nak tentukan orang yang mendengar tu macam mana memang payah, sebab ramai. jadi kita sendiri kena pastikan niat sampaikan dakwah kita tu tak lari.

waallahualam.

famimahat said...

self explanatory, suara perempuan adalah aurat, tapi mmg dgn certain condition, mcm yang mira ckp tu :)

my point is not on the aurat thing, sbb u know better.

that's why i insist on that perempuan and the dakwah thing. i think, we shouldnt limit dakwah only to "nasyid". Or even "dakwah org perempuan."

Nasyid is the only part where dakwah can be initiated. Banyak lagi jalan2 dakwah yang kita tak explore lagi, (for certain justified or nonjustified reason).

Cthnya ziarah ke hospital, utk dakwah pada Muslim dan Non Muslim.

Atau penulisan risalah2 mini.

Komik.

Anime2 Islam untuk berdakwah pada anak2 kecil, dan fahamkan dorang. Jdi xlah dorang menghabiskan masa dengan kartun2 yang basic2 je.

Dan lain2 lagi.

just my 0.02

mira said...

Jika itu bakat kurnia Tuhan pada dia dan dia pun minat bidang tu... apa salahnya menyumbang pada Islam.

Memanglah apa yang kamu suka itu tak semestinya baik buat kamu. Tapi sekarang kita dah nampak, dah define apa yang boleh apa yang tak boleh. Selebihnya, biarlah Tuhan yang tentukan.

Sesuatu benda yang diusahakan kan lebih menjadi apabila disusuli minat dan kesedaran?

AbDdU! said...

salam people ...

This is just another classic discussion, not because of the discussion itself, but because what made the discussion.

Doesn't it sound stupid for us to make relate our own entertainment desires to Islam? ... to calrify this, we try to make these nasyids and stuff just to make-up some legal space for muslims to "entertain" themselves as others ...

i mean: do we really need these konserts from the first place? do we need muslims to compete for who has the best voice? and for who is the best entertainer? ... why do we need this? ...

isn't this is just a waste of time for the muslim's life ... ??!

and yet we fool ourselves into thinking that this is what we need ...

i never liked islamizing everything ... we must live a life with higher standards ... a muslim's target is to gather as much as knowledge and benefit people (be they muslims or not) ...

lets assume that there was no issue with the voice of women being an aurat ... will we still endorse, sponsor and waste time with so-called entertainment replacement?

just by copying the konserts idea. i dont think we gain anything ... we try to islamize we dont need ...

anyway .. maybe im off topic ... but im touching on the concepts .. and here the discussion is about implementation ... this is how i see it ...

i think the question of who and what is a muslim is not yet answered ... so lets go back and answer these questions ... again ... clearly we still dont know how to live as muslims ...

some related questions that i found no answer to yet .. what do we mean by a woman voice is aurat? should she talk? how? how do we define aurat? why is it an aurat? just because men like it , should we make it as aurat-like? who should control this? isn't these aurat things shared between men an women alike? so why some of us require the other to control more? and if there were issues, how did the prophet peace be upon him communicated with women? we have never heard of this inferiority between men and woman at those times, if so, we could have never heard of "women companions: sahabiat" ...


anyway ...

enuf upto here ..


walslam alikum