Monday, January 14, 2008

tamadun pada teknologikah?

Milton Fine kata manusia tanpa teknologi sangat rapuh dan menjadi seperti haiwan.

Siapa Milton Fine?

Dia bukan seorang tokoh, tapi cuma seorang [atau sebuah ciptaan] orang planet Kripton dalam siri Smallville.Bukan nak highlightkan pasal dia. Tapi kata-katanya.

Dalam siri akhir Smallville Season 5 semalam, tanpa teknologi yang dijana kuasa elektrik, manusia [yang semalam diwakili oleh masyarakat New York] jadi seperti hilang pedoman. Mereka hilang kawalan. Kemalangan di mana-mana. Rusuhan di sana-sini. Rompakan dan kes kecurian banyak tak terkira. Bunuh orang macam bunuh nyamuk. Dah hilang langsung tamadun yang diusaha selama ini.

Ini satu cerita fiksyen. Tapi jika inilah akibat hilang teknologi seperti yang digambarkan oleh orang-orang Barat, maka virus Y2K dulu, jika benar berlaku memanglah sangat memudaratkan.

Orang Barat maju dalam teknologi. Tapi kes-kes jenayah di sana masih lebih tinggi daripada Malaysia. Walau ada CSI sebagai gambaran betapa hebat teknologi mereka menyelidiki kes, namun masih ada pelajar-pelajar yang bebas membawa senjata ke sekolah dan bebas pula mengamuk dan membunuh warga sekolah. Keadaan di Malaysia masih jauh dari itu. Alhamdulillah.

Sebab pedoman kita orang Islam yang mendominasi bilangan masyarakat di Malaysia bukanlah teknologi. Tetapi pemilik teknologi. Pemilik kita, manusia. Pemilik bumi ini. Tuhan. Tanpa teknologi, kita masih ada Tuhan.

Tapi, walau bukan dalam kes juvana, orang kita dah mula 'gila'. Lepas satu, satu kanak-kanak jadi mangsa culik, rogol dan bunuh. Bukan dalam selang masa yang lama dan bukan juga dalam jarak yang jauh berbanding kes yang sebelum itu.

Moga adik Sharlinie dapat ditemui dalam keadaan yang selamat. Beliau ada asma, dan dah 5 hari hilang tanpa ubat yang perlu diberi.Dulu: "Apa ni asyik main komputer saja. Pergilah keluar, main di taman dengan kawan-kawan, keluar peluh!"

Sekarang: "Jangan keluar rumah tau? Kalau nak main, dalam pagar saja"

Dulu: "Berdikarilah. Pergi sekolah naik basikal, tak perlu tunggu mak abah balik kerja, hantar jemput.."

Sekarang: "Habis sekolah tunggu dalam pagar. Jangan ke mana-mana. Tunggu abah datang."

Nak didik anak-anak atau adik-adik gaya hidup sihat dan berdikari pun dah jadi serba salah. Semuanya jadi terbatas di dalam rumah saja.

Sebab kekurangan teknologi CCTVkah? Pedoman kita sudah ke arah teknologikah?

2 comments:

david santos said...

Hi Mira
A beautiful place here!
Excellent post! Thank you.
have a good day

justice for Nurin Jasmin

Anonymous said...

mendalam entry kali ni :)