Wednesday, July 22, 2009

pertandingan senamtari @ puo

Saya belum cerita pasal pengalaman pertandingan senamtari antara Puspanita-puspanita agensi Kementerian Pengajian Tinggi di Politeknik Ungku Omar, Ipoh yang lepas. Lepas saja pertandingan, saya terus bercuti panjang di syurga dunia. Rumah di Kuantan. Tak pernah ambil cuti. Sekali cuti terus seminggu. (Rindu zaman belajar yang banyak cuti)

Bila dah balik rumah, memang lupa semua. Kecuali kenangan perjalanan sebelum, semasa dan selepas pertandingan.

Puspanita Politeknik Port Dickson yang kami wakilkan tak menang. Tak termasuk dalam nombor 1, 2 atau 3. Saguhati cuma.

Apa-apapun, saya tetap teruja dan gembira dengan perjalanan ni.

Pasukan AerocPPD memang yang paling sporting dan ceria antara semua. Semasa perjalanan pergi dan balik dengan bas jabatan, dengar lagu, semua turut menyanyi dan menari juga. Semasa pasukan lain buat persembahan, kami ikut goyang badan dengan rentak lagu mereka.

Sehinggakan pengerusi Puspanita PUO cadangkan, sementara tunggu Pengerusi Puspanita Kebangsaan datang, kami panaskan badan dulu. Mereka pasang lagu poco-poco dan minta semua peserta menari di lantai dewan, muatkan mana yang kosong. Semua sebab lihat AerocPPD ikut bergoyang dengan lagu-lagu yang disaji.


Poco-poco


Kami tak pasti mana silapnya dalam kekalahan kami. Yang pasti, Cikgu Suhairi, jurulatih kami yang saya rasa satu-satunya jurulatih lelaki untuk pasukan-pasukan yang hadir pada hari itu beritahu yang kami dah buat yang terbaik. Beliau sendiri tak percaya dengan apa yang dilihatnya.

"Ya Allah, ni ke yang saya ajar selama ni? Cantik sangat. Sama semua. Selama latihan, saya tak pernah tengok korang buat secantik ni"


AerocPPD di pentas


Dan memanglah, sewaktu diumumkan kedudukan tempat, beliau sangat tak percaya dan hampir nak protes. Tapi, nak jaga nama baik PPD punya pasal, diamkan saja.

Jika ikut pada kriteria pemenang yang diumum wakil juri, kami miliki semuanya. Ada warming-up, kardiovaskular dan cooling-down. Lagu memang tak kurang 9 minit dan tak lebih 10 minit.

Kamu ada unsur kejutan yang beri tarikan pada juri. Gerakan kami seragam sebab kami semua yakin pada diri. Kecuali satu: "Terlalu aerobik". Rupanya mereka nak kami masukkan juga unsur tarian dalam persembahan.

Eh, tapi kami ada tarian latin juga. 3 kali 8 lagi. Faham?

Tak apalah. Kami tak sedih walau kecewa. Sebab kami rasa yang kami dah buat yang terbaik. Kalau teruja terlebih sebelum persembahan tapi persembahan tak jadi, itu lain cerita.

Apa-apapun, ini ialah cubaan dan pengalaman pertama AerocPPD menyertai pertandingan seumpamanya. Jika ada lagi pertandingan yang serupa lain kali, sekurang-kurangnya kami dah tahu apa yang perlu kami perbaiki.


Ceria


Kami dah lihat aksesori peserta-peserta lain. Diakui, kami tak mengenakan sebarang aksesori tambahan selain pakaian sukan lengkap. Pasukan lain ada yang kenakan skirt, reben di tangan, skarf ala-ala agogo dan ada juga yang bawa pom-pom.

Dan kami sedar, walaupun kekurangan tenaga pengajar mahir, tapi kami juga perlu kuasai bidang tarian. Sekurang-kurangnya poco-poco.

Hasilnya, kelas pertama selepas pertandingan yang saya sertai semalam diselitkan dengan tarian poco-poco. Mujur dah ada asas, hasil Kursus Induksi Khusus tempoh hari. Itupun cuma yang asas itu sajalah. Banyak lagi gaya poco-poco sebenarnya.

Dan kata Cikgu Suhairi, Khamis ni kami nak ke tarian tradisional pula. Entah siapa yang nak mengajar, kami semua belum tahu.

Pertandingan ni banyak mengubah Kelab Aerobik PPD. Daripada tak dikenali, kami dikenali. Dengan menjadi wakil PPD ke satu pertandingan. Dan dengan emel-emel yang disebar untuk mencari peserta.

Sebab dikenali, ahli kelab (atau lebih sesuai dipanggil kelas - sebab belum ada organisasi lagi) bertambah dari kelas ke kelas. Ada yang sebelum ni tak pernah tahu kewujudan kelas. Ada pula yang tahu, tapi tak tahu siapa yang boleh dijadikan kawan ke sana.

Macam saya masa mula-mula masuk dululah. Saya memang minat aerobik. Mula kenal aerobik semasa di MRSM Kuantan. Dari situ, saya dah jatuh cinta. Sebab dah ada Kak Sal yang saya dah kenal terlebih dahulu dalam satu kursus bersama, baru jadi berani nak ke kelas.

Tapi mula-mula nak gerak-gerakkan badan tu malulah juga. Dan lama tak bersenam. Dengan cikgu lelaki pula tu. Walau semua ahli kelas ialah perempuan. (Sampai sekarang pun malu-malu lagi nak berada di barisan paling hadapan - habis, semua orang pakat dok belakang. Tapi cikgu sangat sporting dan sentiasa beri galakan membina)

Dan, ukhuwah antara kami memang semakin erat. Akhirnya, inilah teman-teman saya di Politeknik Port Dickson, Negeri Sembilan. Tempat yang 7 bulan lalu adalah sangat asing pada saya.

(Dan saya terharu)

Kelas aerobik adalah salah satu sumber semangat dan motivasi saya di sini. Jika saya sedang mandom, kelas aerobiklah yang boleh menceriakan. Setiap hari, saya akan tertunggu-tunggu untuk ke kelas. Seperti tak cukup pula kelas 2 kali saja seminggu. (Tapi kalau tambah, kena caj cikgu lebih pula)

Jikalah saya terpaksa berpindah ke tempat lain, kelas aerobik akan jadi sesuatu yang paling sayang untuk dilepaskan.


AerocPPD Go!

No comments: