Friday, December 02, 2005

perjuangan nasyid kita

Berbual dengan seorang sahabat beri saya pandangan lain dalam melihat hiburan nasyid Malaysia. Perbandingan dibuat antara Raihan dengan artis-artis nasyid lain.Saya tak pasti mengenai artis-artis lain sama ada mereka ada menetapkan satu matlamat yang melangkau sempadan geografi negara dalam berdakwah. Yang pasti, Raihan memang ada. Dan matlamat yang mereka tetapkan itu membawa mereka bertemu dengan saudara-saudara seIslam di seluruh dunia.

Kata sahabat itu lagi, konsep universal brotherhood yang dibawa kumpulan Raihan membolehkan mereka diterima hampir segenap umat Islam berbilang bangsa seluruh dunia. Saya masih samar-samar mengenai konsep ini kerana kurang benar-benar memerhatikan perbezaan antara mereka.

Namun, memang ada sesuatu yang membezakan apabila pendengar yang kurang dapat menerima konsep nasyid hari ini kerapkali membandingkannya dengan Raihan. Kata mereka, Raihan masih kekal dengan konsep asli nasyid sama ada melalui konsep dan elemen dalam lagu-lagu mereka. Tema dan muzik.

Hal ini berbeza dengan nasyid Mawaddah kerana pendekatan mereka untuk mencapai tahap antarabangsa itu adalah melalui pembukaan 'cawangan-cawangan'. Ada Mawaddah Indonesia, Australia, dan sebagainya. Orangnya lain-lain, bukan yang sama. Masih, mereka guna nama Mawaddah.

Memang, garis pemisah konsep brotherhood ini tak jelas. Saya sendiri kurang pasti di mana sebenarnya perbezaan yang boleh disebut dan dinyatakan.

Namun, pendapat peribadi turut mengiyakan, Raihan merupakan salah satu [atau boleh kata satu-satunya] kumpulan nasyid yang berjaya menyampaikan lagu-lagu mereka dengan kesan yang mendalam di hati. Banyak lagu-lagu Raihan yang mampu mengalirkan air mata pendengar tanpa perlu menyelami sebenar-benar maksud lagu yang tersirat.

Malah, Raihan adalah kumpulan pertama yang berjaya mengetengahkan kembali arena nasyid kita di persada seni hiburan tanahair. Tak hairan menjadi artis nasyid pertama yang saya kenal walaupun telah banyak juga yang ada sebelum itu. Dan, mereka masih bertahan sehingga sekarang, malah lebih maju lagi.

Dalam masa yang sama, ramai artis-artis nasyid [atau bukan] kita yang tenggelam timbul sepanjang perjuangan mereka.

Apa pula pendapat anda?

Kembali ke matlamat perjuangan Raihan ke pentas antarabangsa. Selain konsep yang dapat diterima umum seluruh dunia, Raihan juga mengambil inisiatif untuk buat 'link' dengan 'orang nasyid' luar negara.

[Atau boleh disebut sebagai orang Islam yang memperjuangkan lagu-lagu berunsur dakwah, sebab konsep nasyid kita dengan mereka di luar sana mungkin lain.

Tak percaya? Ok, nak tanya, adakah lagu ALHAMDULILLAH, Too Phat + Yassin itu lagu nasyid?

Tapi, lagu-lagu rap sebegitulah yang digelar 'nasyid' terutama oleh orang kulit hitam. Sebagai contoh, kumpulan Soldiers of ALLAH dan Mynarap]

Dalam laman web antarabangsa, youth.ibn.net, cuma Raihan dan Qatrunnada [yang saya tak pernah dengar, mungkin, lagu-lagu mereka]. Kenapa? Serasanya ramai lagi artis-artis kita yang tak kurang hebatnya lagu-lagu mereka.

Raihan cari hubungan dan peluang itu sendiri. Mereka tukar-tukar maklumat dan lagu untuk dikongsi bersama. Raihan diterima dengan baik di negara sendiri, bahkan di negara luar juga.

Dari sumber yang sama, lagu-lagu Raihan dikatakan telah menjadi silibus dalam pembelajaran di sekolah-sekolah Muslim di Afrika. Belum hebat lagi pencapaian mereka?

Persoalannya, adakah artis nasyid Malaysia lain itu terlepas pandang matlamat yang mereka patut ada ini? Atau, memeng mereka cuma ingin mengkhususkan dakwah dalam negara sahaja?

Apa kata artis-artis nasyid kita sendiri?


# Raihan memang WORLD! :)

# Terima kasih Abang Zamri. Teruskan buka kesedaran saya dan yang lain-lain tentang apa yang saya terlepas pandang :)

# Lawat ALIF untuk perbincangan lanjut.

2 comments:

Anonymous said...

nak jadi artis bukan senang. hehe ;)

Raihan sgt berjaya sebab dia ada 'sesuatu' yang tidak ada / kurang pada artis nasyid lain.

mungkin mereka semua lebih ikhlas

mungkin mereka ada indentiti yang tersendiri

mungkin mereka sebenarnya tahu apa yang mereka buat

ada orang jadi penasyid sebab ikut rentak semasa...

Salsabila Cyber said...

Hari itu saya sekeluarga jumpa Raihan di Edinburgh semasa Eid UK's Nasyeed Tour. Tak jumpa di Malaysia, jumpa di luar negara! Sempat berbual-bual dengan Che Amran dan Abu Bakar. Mereka ramah dan tidak meninggi diri walaupun sudah taraf World. Tabik Raihan!