Thursday, September 20, 2007

cepat kaya

Tiba-tiba, emel saya dipenuhi dengan nama-nama yang tak saya kenali. Mereka ambil alamat saya dari koleksi emel sahabat-sahabat mereka. Semua buat spam. Hantar mesej untuk cepat kaya.

Dear Friends,

Please do not take this for a junk letter. Bill Gates is sharing his fortune. If you ignore this you will repent later. Microsoft and AOL are now the largest Internet companies and in an effort to make sure that Internet Explorer remains the most widely used program, Microsoft and AOL are running an e-mail beta test.

When you forward this e-mail to friends, Microsoft can and will track it (if you are a Microsoft Windows user) for a two week time period.

For every person that you forward this e-mail to, Microsoft will pay you $245.00, for every person that you sent it to that forwards it on, Microsoft will pay you $243.00 and for every third person that receives it, you will be paid $241.00. Within two weeks, Microsoft will contact you for your address and then send you a cheque.


Saya tak tahu pasal kesahihan benda ni. Malas pun nak semak. Rasanya macam dah lama. Tapi inilah nak menunjukkan orang kita cenderung untuk masih percaya memang ada jalan singkat untuk jadi kaya. Dan semua pakat forward ramai-ramai, banjirkan traffic emel yang terlibat.

Ada selitan catatan yang kata mereka memang dah dapat cebisan wang yang ditawarkan. Benar atau tidak, waALLAHulam. Tapi saya pilih untuk tak menggantungkan walau sedikit kepercayaan pada wang mudah. Buat sikit dan dapat banyak. Kecuali pada peraduan atau sebarang pertandingan.



Tak ada jalan mudah untuk senang.


Update: Ni ada lagi satu. Ada sesiapa nak komen? [Atau ada sesiapa yang nak cuba?]

Hello everyone!

The Ericsson Company is distributing free computer lap tops in an attempt to match what Nokia has already done.

Ericsson hopes to increase its popularity this way. For this reason, they are giving away the WAP Laptops. All you need to qualify is to send this email to 8 people you know. Within 2 weeks, you will receive Ericsson T18. But if you can send it to 20 people or more, you will receive Ericsson R320.

Make sure you send a copy to: anna.swelung@ericsson.com

6 comments:

fami said...

salam :)
dorang akan amik emel kita dan juga emel orang lain yang kita dah forwrdkan.. pastu dorang jual kat orang lain..

harga 20,000 emel boleh mencecah RM 1750 atau lebih dari ini.

pas ni klu dapat emel produk nak bg percuma ke, abaikan je. x pasal2 kita kena spam lagi nanti. kan mira? :)

dudududu :)

abdfatah said...

miahahahahaa... saya ada jugak terima emel nih. nampak macam scam dan saya terforward juga kpd rakan2 untuk bertanyakan menda nih... banyak berkilo2 punya emel yang datang... adesh...

hafreze said...

ahaha..ini dipanggil nigerian scam..gune email2 utk tarik perhatian org..ada yg yg kunun2 mintak belas simpati..sume nie taktik jerk..better jgn layan..

mira said...

kalau macam pasal budak sakit, perlu rawatan, dan kalau hantar emel dapat sumbang 1 sen sorang tu macam mana lak hafriz? tak betul juga ke?

encik said...

ericsson T18? R320? zaman bila punya model tu?

dan, company ericsson wujud lagi ke? bukan sudah jadi sony-ericsson ke...

sape la yg suka forward bende2 camni kan...

fami said...

email anna.swelu@ericson.com tu adalah contoh penggunaan emel gantian.email anna ni sebenarnya adalah free email, tapi dimask"kan dgn ericson.com. ada function dalam gmail. dan juga email2 free yang lain. boleh check sendiri. :)