Tuesday, September 13, 2005

13 going on 30

Baru usai tonton '13 Going on 30', lakonan Jennifer Garner dan Mark Ruffalo. Ya, cerita lama, tapi saya baru saksi :)Ceritanya agak tak logik [memang tak logik pun bila Jenna Rink dapat lihat dan lalui masa hadapannya dan masih boleh kembali ke zaman silam]. Tapi, sayang bila kita pun akan jadi seperti Jenna yang dah berusia 30 tahun tu.

Dia dapat apa yang diimpikan, untuk jadi seseorang dengan nama dalam masyarakat, bekerja sebagai pegawai tertinggi dalam syarikat penerbitan majalah yang selama ini diidamkan dan dipandang cantik kerana status dan harta.

Tapi dia hilang keluarga, dia hilang kawan, dia hilang peribadi. Dialah si Tanggang perempuan barat.

Lantas, Jenna cari Matt, sahabat karibnya sewaktu berusia 13 tahun untuk mengungkai segala rahsia dalam 'mencari diri'.

Takkan datang bahagia bila kita asyik nak puaskan hati orang lain tanpa ambil peduli apa yang kita sendiri inginkan.

Gembira menjadi diri sendiri dan menggunakan apa yang kita ada sebagai kelebihan kita adalah yang terbaik untuk kita. Kita semua cantik. ALLAH jadikan manusia dengan SEBAIK-BAIK kejadian. Dan setiap kejadian pasti ada manfaatnya.

Dan, bila segala-galanya seakan-akan menjauh, pulanglah pada akar kehidupan, sumber segala. Pasti kita akan peroleh semuanya kembali.

p/s: I wonder, what have I done in the past 21 years of living...? I went through 13 and I am approaching 30 [of course not this year!].

No comments: