Tuesday, August 08, 2006

sunsilk III

Tiba-tiba, saya semacam rasa bersalah pada Suzanne Unilever yang beri informasi terkini pasal iklan Sunsilk tempoh hari.


1) Dia mungkin tak tahu pasal sensitiviti orang Islam ni

2) Dia pasti pelik. Iklan aku pegang tangan saja. Dah pakai tudung pun. Iklan syampu lain yang separuh bogel, orang Melayu juga tu, kenapa tak pernah pula sampai komen?

3) Apa kes dengan Lina Joy? Sebab ni la agaknya Lina nak keluar Islam. Sebab Islam ni rumit sangat!

[Mampus aku, apa hujah nak beri nanti?]


Dan tiba-tiba rasa macam nak ubah semua iklan yang tak ikut syariat tu. Mula dari tak tutup aurat, mesti tutup aurat. Then, yang sentuh-sentuh dah tak ada lagi. Lepas tu, bukan setakat iklan, semua yang muncul di kaca televisyen wajib ikut standardasi ini!

Dan akhir sekali, dah tak ada lagi kes macam Lina Joy. Ceh, memalukan Islam saja.

Mujur Suzanne ikut kata saya yang tak perlu sebarang dalil aqli apatah lagi naqli. Dan board of advisor mereka terus setuju! [Ini saya tak arif bagaimana, mungkin ada 'raja yang berbogel' yang dah malu bila ada 'budak kecil' kata dia 'berbogel']. Mungkinlah, mungkin..

Kempen 'Berbudi Bahasa Amalan Kita', ikut standardasi apa? Adat Melayu kan? [atau ada yang lain?]

Adat Melayu juga tak pernah haruskan untuk buka pusat hiburan sampai 5 pagi. Malah, memang melanggar tatasusila orang Timur pun. Tak payahla ada alasan nanti pelancong berkurang ke apa [ni semua kalian boleh fikir sendiri. Ada hujah dan pendapat sendiri saya yakin]. Kenapa yang ni tak ikut pula?

Yang tu dulu. Sebelum mula bercakap pasal 'adat' Islam yang sepatutnya kita letak lebih tinggi daripada adat Melayu.

Dah selesai pasal adat Melayu yang takdelah berat sangat dan disokong ramai ni, baru kita cakap pasal 'adat' Islam yang dibenci 'ramai' ni.

"Uih, Mira, dah terbalik tu! Patut Islam la yang kita utamakan dulu!"

[Ehehe, tau takpe]

1 comment:

aina_insyirah said...

inilah permulaannya.

Sunsilk adalah iklan pertama yang mengubah kontent iklannya, untuk menjaga sensitiviti Muslimah bertudung.

Harapnya ini akan bawa perubahan pada produksi iklan sterusnya.

syabas untuk usaha anda.